Hjelp, det kommer noen!
Til forsiden
HELSEFORHOLD / FAMILIERUSMIDLERSEKSUALITET
 

Dette spørsmålet ble stilt 4.7.2011 og ble besvart 5.7.2011.

Vi gjør oppmerksom på at svaret er eldre enn 6 måneder. Det kan i løpet av denne perioden skjedd endringer eller korreksjoner som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt.
Hilsen driftsansvarlig

Spørsmål:

Hei!

Det har seg slik at jeg skal på en sommerleir om to uker, og jeg gleder meg veldig. Leiren varer i ca en uke, og vi skal ligge i telt. Det eneste som ergrer meg er at jeg nesten GARANTERT får mensen mens jeg er på leiren. Den bruker å komme nokså regelmessig, så jeg kan regne ut når neste kommer. Jeg gruer meg til å få mensen mens jeg er på turen, siden vi planlegger å bade og slikt, og jeg ser for meg det kommer til å bli fryktelig ubehagelig og slitsomt. Ikke at jeg sliter med smerter, men uansett... Derfor vurderer jeg å begynne på p-piller, siden jeg har hørt den kan utsette menstrasjonen. Jeg har aldri vært seksuelt aktiv før, og vet derfor lite om dette. Derfor har jeg noen spørsmål:

- Kan dette utsette mensen?
- Når må jeg evt begynne på pillene? Noen dager før, eller akkurat når det begynner?
- Må jeg ta de hver dag? Over hvor lang periode?
- Må jeg har resept fra helsesøster/lege for å kjøpe p-pille på apotek når jeg er 17 år?
- Hvordan kjøpes den i det hele tatt? Den ligger vel ikke i hyllen, nei? Evt. er det bare å spørre noen bak disken om å kjøpe p-piller?
- Om jeg så skal kjøpe, hvilken merke/type anbefaler du meg?
- Jeg har hørt man kan få kviser og andre bivirkninger av p-piller. Stemmer dette? Kommer jeg til å få det når jeg bare skal bruke de over en liten periode?

Tror det var alt... Føler meg rimelig dum over spørsmålene mine, men jeg har liksom aldri hatt "bruk" for å vite dette før. Så ja... hadde vært fint om du kunne svart og gitt meg informasjon om dette! :)

Innsendt av jente 17 år

(Menstruasjon, Prevensjon)

Svar:

Hei

Først vil jeg lime inn info om det å utsette mensen, deretter om p-piller. Jeg tror du vil få svar på alt du lurer på, og litt til.

Det går an å utsette menstruasjonen ved hjelp av p-piller. Hvordan du gjør det varierer etter p-pillemerke du bruker.

Monofase p-piller som Microgynon, Marvelon, Yasmin og Yasminelle 21 pillers brett: Hopp over pillefri uke, når du er ferdig med ett pillebrett fortsetter du bare på neste pillebrett.

Loette, Marvelon, Mercilon, Yasmin og Yasminelle 28 pillers brett: Hopp over sukkerpillene (de 7 siste) og fortsett rett på neste brett.

Sekvenspiller - Synfase, 21 og 28 pillers brett: De hvite pillene brukes til å utsette mensen. Når du har tatt siste hvite pille på ett brett, kaster du resten av brettet. Det vil si at hvis du bruker 28-pillers brett, betyr dette at du skal hoppe over de orange pillene. Deretter begynner du rett på den første hvite tabletten på neste brett. Fortsett å ta hvite piller så lenge som du ønsker å utsette mensen. Deretter begynner du på et nytt brett på vanlig måte.

Cerazette er en mini-pille, som har omtrent lik sikkerhet som p-piller. Hvis du bruker Cerazette, tar du en hormonpille hver dag og mensen kan utebli helt eller bare komme av og til. Cerazette kan derfor ikke brukes til å utsette mensen.

Det er ikke farlig å utsette menstruasjonene flere ganger på rad.
Det som er sikkert er at jo lenger du utsetter menstruasjonen jo større er sjansene for gjennombruddsblødninger.

P-plaster kan også brukes for å utsette menstruasjonen. Da setter du direkte på et nytt plaster i stedet for å ta en plasterfri uke.

Menstruasjonen kan også utsettes uten å bruke p-piller eller p-plaster. Du kan oppsøke lege og få resept på medikamentet Primolut-N. Du starter med pillene tre dager før forventet menstruasjon og tar de tre ganger om dagen så lenge du ønsker å utsette mensen (helst ikke lengre enn 10-14 dager).
Det koster ca kr 85,- for 30 stk.

Du må ha resept for å få p-piller. Det kan du få hos fastlegen, på helsestasjon for ungdom, hos helsesøster eller jordmor (ikke alle har godkjenning for å skrive ut resept). Hvis du er under 16 år, må fastlege, eller lege på helsestasjon for ungdom, skrive ut resepten.

Du leverer resepten på apoteket. Fra og med måneden etter fylte 16 og til og med måneden før fylte 20 år, får du dekket 100 kroner for hver tredje måneds forbruk av p-piller. Dersom p-pillene du bruker koster mer enn 100 kroner, må du betale mellomlegget.

Eksempler:
P-piller som koster 95 kroner for tre måneders bruk = gratis.
P-piller som koster 198 kroner for tre måneders bruk = mellomlegget på 98 kroner betales av kvinnen.

Er du eldre eller yngre, må du betale hele beløpet selv. Prisen varierer litt ut i fra hvilken type p-piller det er, men det koster mellom 90 og 200 kroner for tre måneder (vanlige trefase-piller). Hos fastlegen må du betale egenandel for timen hvis du er over 16 år, på helsestasjon for ungdom og hos helsesøster er dette gratis.

Du trenger ikke en gynekologisk undersøkelse for å få p-piller, men lege eller helsesøster vil stille deg noen spørsmål om din egen helse og din nærmeste families helse. Dette for å være sikker på at du kan bruke p-piller. Det er særlig viktig å kartlegge om det finnes arvelige sykdommer i familien. Det er derfor lurt å snakke med dine foresatte om dette før du har time for å få p-piller.

Du får et brett med 21 eller 28 piller. Er det 21piller, tar du en hver dag til ca samme tid fra første dagen du har mensen og til brettet er tomt. Da tar du pause i syv dager og begynner på nytt brett. I den pausen får du vanligvis en blødning.
Er det 28 piller på brettet, tar du en pille hver dag og begynner direkte på nytt brett uten pause. De syv siste er da juksepiller som bare er der for at du skal holde vanen med å ta piller. Du får vanligvis en blødning mens du tar dem.

Dersom du begynner med 1. pillen på 1. menstruasjonsdag er du beskyttet mot graviditet fra første pille. Dersom du starter opp på et annet tidspunkt, vil du være sikker fra 8. dagen.
Går det over 36 timer mellom to piller, er du ikke lengre sikker mot graviditet og må bruke annen prevensjon ved samleie de neste sju dagene. Dette gjelder også dersom du har oppkast eller diaré.

P-piller kan hjelpe deg å regulere menssyklusen din slik at det blir mer regelmessig. Du bør diskutere med den som skriver ut resepten om hvilken type du skal bruke og hva som vil være best for deg.

P-piller kan gi en del bivirkninger.
De fleste er ufarlige bivirkninger som man kan få en eller flere av, men det er ikke sikkert du får noen. Hvis du opplever bivirkninger, vil de som regel gå over etter en-tre måneder.

De ufarlige bivirkningene som noen kan oppleve er kvalme, svimmelhet, ødemer, hodepine, utflod, nedstemthet, nedsatt sexlyst, kviser, fett hår, fet hud, økt kroppsbehåring, litt vektøkning, ømme bryster, mellomblødninger, ingen blødninger, væsking fra brystknoppene og leggkramper.

P-piller kan også gi en del alvorlige bivirkninger. De er svært sjeldne, men det må nevnes at det generelt er litt økt fare for blodpropp og hjerneslag. Faren for brystkreft senere i livet øker også litt.

P-piller reduserer ikke muligheten for å bli gravid senere i livet!

På Klara Klok finner du en oversikt over alle landets helsestasjoner for ungdom. Der kan du enkelt finne den helsestasjonen som ligger nærmest der du bor.

For å finne ut hvem som er din fastlege kan du ringe Fastlegetelefonen på telefon 810 59 500 eller gå inn på Helfo

Hilsen helsesøster

< Tilbake

 

Nordland fylkeskommune

Sosial- og helsedirektoratet
© 2002-2014 Klara Klok <post@klara-klok.no>. Sidene er utviklet av SERIA.no. Design: KREMdesign AS | Spørsmålsindeks
Skriv ut Skriv ut